V minulém článku jsme se společně podívali na to, co to vlastně muchovník je a jak se o něj starat. Nejen, že je to velmi nenáročný keř, ale především se pyšní svými sladkými plody. K čemu se dají ovšem využít?
Plody mají fialovou, ale někdy i modrou či červenou barvu. Svým vzhledem se podobají borůvkám a dosahují velikosti 1-4 centimetry. Keř začíná plodit již dva roky od zasazení a plodí až několik desítek let. Květy se objeví již na jaře a první plody spatříte již na začátku léta.
Druh muchovníku ovlivní, jak často během roku bude sklizeň – plody vyšlechtěných muchovníků dozrávají najednou, zatímco původní druhy dozrávají postupně. Záleží tedy na vás, zda preferujete sklízet plody najednou či postupně.
Plody muchovníku obsahují vitamíny A, B a C. Dále také spoustu antioxidantů a jsou bohaté na různé minerální látky. Využití plodů je různé. Velice oblíbené jsou džemy z muchovníku, sirupy, jako ovoce k zavaření do kompotu nebo při pečení dezertů.
Postup: Smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr, tuk a vejce. Oddělte 2/3 ze vzniklého těsta a rozprostřete na plech. Uvařte puding dle návodu a zalejte jím nachystané těsto na plechu. Posypte muchovníkem a zbytkem těsta jako drobenkou. Pečte v předem vyhřáté troubě asi půl hodiny.