logo panemzahrady

Muchovník a využití jeho plodů

Doba čtení 2 minuty

V minulém článku jsme se společně podívali na to, co to vlastně muchovník je a jak se o něj starat. Nejen, že je to velmi nenáročný keř, ale především se pyšní svými sladkými plody. K čemu se dají ovšem využít?

Plody mají fialovou, ale někdy i modrou či červenou barvu. Svým vzhledem se podobají borůvkám a dosahují velikosti 1-4 centimetry. Keř začíná plodit již dva roky od zasazení a plodí až několik desítek let. Květy se objeví již na jaře a první plody spatříte již na začátku léta.

Druh muchovníku ovlivní, jak často během roku bude sklizeň – plody vyšlechtěných muchovníků dozrávají najednou, zatímco původní druhy dozrávají postupně. Záleží tedy na vás, zda preferujete sklízet plody najednou či postupně.

Plody muchovníku obsahují vitamíny A, B a C. Dále také spoustu antioxidantů a jsou bohaté na různé minerální látky. Využití plodů je různé. Velice oblíbené jsou džemy z muchovníku, sirupy, jako ovoce k zavaření do kompotu nebo při pečení dezertů.

Koláč s muchovníkem a pudingem

  • muchovník
  • 600 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g tuku na pečení
  • 1 vejce
  • 1 l mléka
  • 2 vanilkové pudingy
  • 4 lžíce cukru

Postup: Smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr, tuk a vejce. Oddělte 2/3 ze vzniklého těsta a rozprostřete na plech. Uvařte puding dle návodu a zalejte jím nachystané těsto na plechu. Posypte muchovníkem a zbytkem těsta jako drobenkou. Pečte v předem vyhřáté troubě asi půl hodiny.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

magnifiercrossmenu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram