Zahradničení v chladném období: Průvodce pěstováním zimní zeleniny

To, že se dny zkracují a teploty klesají, neznamená, že musíte zahradu zavřít. I když žijete v klimatických oblastech s velkými mrazy a silným sněžením, je zahradničení v chladném období alespoň na nějaký čas životaschopné. Čtěte dále a dozvíte se více o plodinách pěstovaných v chladném počasí a o pěstování potravin v chladném období.

Zelenina pro zimní období

Mezi plodiny pro chladné počasí patří zpravidla listová zelenina a kořeny. Zelenina, která plodí, jako jsou rajčata a dýně, potřebuje hodně tepla a slunečního světla a pro zahradničení v chladném ročním období se příliš nehodí.

Listovým plodinám, jako je špenát, rukola, mangold, petržel a asijská zelenina, se daří při nižších teplotách a často snesou alespoň mírný mráz. Salát je o něco méně odolný vůči chladu, ale při pěstování v chladném počasí chutná nejlépe.

Kapusta zvládá chlad velmi dobře a přežije i teploty hluboko pod bodem mrazu. Růžičková kapusta, zelí a brokolice jsou také dobré plodiny pro chladné počasí.

Kořenové rostliny, jako je mrkev, tuřín, pastinák a řepa, mohou přežít mrazivé teploty a ve skutečnosti se jejich chuť výrazně zlepší, když rostlina soustředí více energie na růst kořenů a vytváří cukry pro ochranu před mrazem.

Tipy pro zahradničení v chladném období

Přestože mnoho druhů zeleniny v zimním období dokáže přežít nízké teploty, zahradničení v chladném období je efektivnější, pokud podniknete několik kroků k udržení rostlin v teple.

Pouhé položení mulče nebo plovoucího krytu na řádky může zvýšit teplotu půdy o několik stupňů. Ještě účinnější je vybudování chladicího rámu nad plodinami pěstovanými v chladném období.

Na konstrukci z PVC trubek můžete natáhnout průhledný plast nebo jednodušeji položit balíky sena po obvodu zimní zeleniny a přes něj položit staré okno. Největším rizikem, pokud to uděláte, je ve skutečnosti nahromadění příliš velkého množství tepla. Za slunečných dnů otevřete chladicí rám, abyste umožnili proudění chladnějšího vzduchu.

Dražší, ale často se vyplatí zakoupit skleník. I v chladném podnebí byste měli být schopni pěstovat plodiny chladného období po celou zimu.

Pokud vás žádná z těchto možností neláká, zvažte pěstování zeleniny v interiéru. Bylinky se v kuchyni vždycky hodí a drobnosti, jako je salátová zelenina a ředkvičky, lze pěstovat v okenních truhlících.

Pánem zahrady