Jak pěstovat lísku obecnou

Líska není na českých zahradách žádný zelenáč. V tuzemských podmínkách z ní snadno vytvoříte hustý živý plot a na podzim vám přinese spoustu lahodných ořechů. Super základ pro sladké vánoční pečení, nemyslíte?

líska

Pěstování

Lísku sázíme na slunečné stanoviště. Nejvíce se jí daří v dobře propustné, vlhké půdě. Zejména v začátcích nezapomínejte na pravidelnou závlahu – ideální frekvence je zhruba jednou do týdne, a pokud uhodí sucha, můžete i častěji. Dospělá líska pak časté zálivky nevyžaduje, a přemokřená půda jí naopak může uškodit.

Kvůli opylení je dobré vysadit blízko sebe alespoň dva keře a to do vzdálenosti přibližně 4 metrů. Pokud si chcete vypěstovat lískový živý plot, umístěte jednotlivé kousky do vzdálenosti 2 metrů. Kvůli omezenému prostoru pak ale počítejte s tím, že vaše ořechová úroda nebude nijak valná.

Pamatujte také na to, že líska potřebuje půdu bohatou na živiny. Pokud máte vyhlídnuté stanoviště, kde ji takovou zeminu nemůžete nabídnout, dostatečně ji při výsadbě přihnojte. Podobně jako u zálivky je pak líska i v případě hnojení nenáročnou rostlinou.

Řez

Lísku obecnou můžete pěstovat jako keř i jako strom – záleží na tom, jak rostlinu prořežete a vytvarujete. Liskové keře kromě několika kosmetických změn na jaře nevyžadují větší zásahy, pouze jim odstraňte suché větve.

Chcete si lísku vytvarovat spíše do stromu? Pak začněte na jaře odspoda odřezávat větve a nahoře nechte zhruba 5 nejlepších. Spodní přírůstky postupně odstraňujte každý rok vždy na konci zimy nebo na jaře a pokračujte až do chvíle, kdy líska dosáhne vámi požadované výšky.

Líska má tendenci rychle obrůstat, proto se ji nebojte na jaře trochu zkrotit. Na radikální zásah je čas zhruba po 15 letech.

Omlazovací řez má pozitivní dopad nejen na vzhled lísky, ale i na její dlouhověkost. Pokud se o ni budete hezky starat, vydrží na vaší zahradě klidně i 2 století.

Plody

Lákalo by vás mít vlastní zásobárnu lískových oříšků? Vypěstovat si tyto lahodné plody není žádná věda, jen je potřeba při jejich sklizni dodržet několik pravidel.

Lískové ořechy dozrávají v září až říjnu, záleží hlavně na množství sluníčka na konci léta. Aby byly plody jedlé a pro člověka zdravotně nezávadné, je potřeba počkat, až úplně dozrají. Že jsou připraveny na sklizeň, poznáte podle zhnědnutí a snadného vyjmutí ze skořápky.

Možnost číslo dvě je ořechy sklidit ještě zelené, bude ale potřeba nechat je plně dozrát mimo zahradu. Uložte je na suché, tmavé, ne příliš studené místo a počkejte, než budou připravené na vyloupání.

Podzimní termín dozrání se perfektně hodí pro pečení vánočního cukroví. Oříšky ale využijete i ve slané kuchyni třeba jako originální topping na salát anebo si z nich můžete vyrobit rostlinné mléko či máslo


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram